Het gedrag van een dier

Bij Louterbloemen zijn we gespecialiseerd in het gedrag van dieren op diverse manieren.

Adoptieprogramma voor hond en kat

Misschien vind je bij het Dierenzorgcentrum de hond of kat van je dromen, maar je weet dan niet wat er allemaal in dat harige kopje omgaat! Zou je het leuk vinden om iets van de persoonlijkheid en de gewoonten van het dier te weten?

Het Meet Your Match ad0ptieprogramma (kat) en het adoptieprogramma Kijk Het Klikt! (hond) zijn de enige programma’s die de persoonlijkheid en interesses van een kat/hond test en zoekt naar een baas met dezelfde persoonlijkheid en interesses, zodat er daadwerkelijk sprake is van een levenslange match.

Katten en honden krijgen na testen en observatie een kleur (Paars – Oranje – Groen) die bij de persoonlijkheid, gewoonten en interesses van het dier hoort. Elke kleur wordt onderverdeeld in 3 typen. In totaal zijn er 9 typen.

De uit Amerika afkomstige adoptieprogramma’s werden als eerste geïmplementeerd en getest door het Dierenzorgcentrum Louterbloemen. In samenwerking met gedragsdeskundigen werden de programma’s vertaald, aangepast en geïntroduceerd in Nederland. Het programma heeft zich in de loop van de jaren bewezen door betere baas-dier-relaties.

Herplaatsbaarheidstest

Wanneer een hond door omstandigheden niet langer kan blijven, is er een mogelijkheid om het dier af te staan. Behoort de hond tot een hoog risico of heeft de hond een bijtincident veroorzaakt bij een mens of ander dier dan wordt deze getest op herplaatsbaarheid. Is de hond trainbaar en herplaatsbaar via de opvang of is het risco te groot.

Het risico op een bijtincident is hoog als een hond gevaarlijk gedrag vertoont in situaties die normaal geen probleem vormen. Bijvoorbeeld wanneer iemand in de buurt een onverwachte beweging maakt. Als een hond daar agressief op reageert, wordt deze hond een hoog-risicohond genoemd.

Risicoassesment

Bij Dierenzorgcentrum Louterbloemen kan in samenwerking met de HondenCampus, trainings- en expertisecentrum, een risicoassessment worden uitgevoerd. Gemeenten, politie en eigenaren kunnen een risicoassessment voor een hond aanvragen naar aanleiding van een bijtincident of naar risicovolle situaties. De test wordt afgenomen in bijzijn van de eigenaar.

Het doel van de test is om een inschatting van de risico’s voor de maatschappij te maken in de huidige situatie. Hieruit volgt een aanbeveling zoals bijvoorbeeld een aanlijn- en/of muilkorfplicht of een gedragsbegeleiding.

Hondenschool

De Hondencampus uit Dongen verzorgt op het terrein van het Dierenzorgcentrum. Louterbloemen in Dordrecht een breed aanbod van hondencursussen, zoals gehoorzaamheids- en puppytrainingen. Ook trainingen voor honden die uitvallen naar andere honden. Honden die vanuit Louterbloemen worden herplaatst ontvangen 10% korting op de training. De HondenCampus is een training en expertisecentrum met de nadruk op preventie en train je in kleine groepjes onder leiding van een gediplomeerd instructeur/gedragstherapeut. We trainen op positieve wijze met behulp van de clicker. We bieden verschillende cursussen en workshops aan. Al onze cursussen worden ondersteund met theorie, hand-outs en instructievideo’s.

Meer info: https://www.hondencampus.nl/hondenschool/

Lesagenda: https://www.hondencampus.nl/hondenschool/cursussen/

Training van handhavers gemeenten (bijtpreventie)

Dierenzorgcentrum Louterbloemen en HondenCampus, trainings- en expertisecentrum verzorgen:

  • 2 daagse trainingen voor nieuwe deelnemers
  • 1 daagse opfristrainingen voor eerdere deelnemers

Het doel van deze training is om signalen van onverantwoord houderschap te leren herkennen en hoe te handelen in situaties m.b.t. bijtincidenten, verwaarlozing of mishandeling.

In het theoretische deel leert men (risico)gedrag van honden te herkennen, hoe om te gaan met risicovolle situaties en welke tools er zijn om een incident beter te kunnen beoordelen. Om onder risicovolle omstandigheden veilig te kunnen handelen is er ook een praktijkgedeelte waarin diverse hulpmiddelen worden behandeld, wanneer deze hulpmiddelen ingezet kunnen worden en hoe men hondengedrag kan interpreteren.

Dit alles geeft beter beeld om een bijdrage aan de veiligheid en verantwoord houderschap te leveren.

FAQ

Alle honden reageren anders op een verhuizing. Laat de hond rustig aan zijn nieuwe omgeving en nieuwe huisgenoten wennen. De hond zal opnieuw verbanden leren leggen tussen bepaalde gebeurtenissen. Hij heeft tijd nodig om voorspellende signalen te herkennen.

Laat hem nog niet direct in contact komen met teveel verschillende prikkels, maar bouw dit rustig op. Geef de hond wat lekkers in zijn nieuwe hondenmand zodat hij een prettige associatie krijgt met zijn nieuwe thuis. Het heeft tijd nodig voordat de hond zich hecht aan zijn nieuwe eigenaren, d.m.v. spelletjes en training op een positieve manier kunt u de band met uw hond versterken.

Honden zijn van nature roedeldieren. Ze hebben behoefte aan sociaal contact. Plaats de mand op een rustige plek in huis waar de hond wel overzicht heeft en betrokken wordt bij het gezin. Ook kunt u gebruik maken van een bench. Een bench dient een veilige plek voor uw hond te zijn en kan voorkomen dat uw hond dingen in huis sloopt.

Wanneer u uw nieuwe kat voor het eerst loslaat in huis, heeft de kat allereerst behoefte om tot rust te komen na deze spannende verandering in zijn woonomgeving. Geef uw nieuwe kat daarom een eigen afgesloten ruimte, bijvoorbeeld de keuken, met daarin een kattenbak en laat hem minimaal één dag met zijn vervoersmand in de buurt (deurtje open!)

Iedere kat heeft een ander karakter. De ene kat voelt zich dezelfde dag al thuis in zijn nieuwe omgeving, terwijl de andere het na enkele dagen of weken nog steeds spannend vindt. Wanneer uw kat bijvoorbeeld schrikachtig is of in een hoekje is weggedoken, is het nog te vroeg om hem meer ruimte te geven. Is hij echter ondernemend en nadert hij u vrijpostig, dan is de tijd rijp om een nieuwe ruimte toe te voegen: zijn ontdekkingstocht in het nieuwe huis wordt zo langzaam uitgebreid.

Als u contact met de kat wilt, dan is het belangrijk dat uw kat zelf naar u toekomt. Lok hem eventueel met voer of aandacht, maar dwing uw kat tot niets. Dit geldt uiteraard ook voor de andere mensen in huis.

Het is belangrijk dat de andere kat gedurende gewenning niet in de ruimte kan komen waar de nieuwe kat verblijft! Bedenk overigens dat het ook voor de reeds bij u wonende kat(ten) spannend is. Deze zit(ten) niet op een indringer in het territorium te wachten.

Als uw nieuwe kat aaien prettig vindt, kunt u de komende dagen eerst hem en vervolgens de andere aanwezige kat(ten) aaien. De katten wennen zo aan elkaars geur. Aai hiervoor vooral langs de klieren van de wangen.

Wanneer uw nieuwe kat ondernemend is, op zijn gemak rondloopt en niet schrikachtig is, kan de tussendeur op een kier gezet worden, zonder dat de katten bij elkaar kunnen. Er mag nu gesnuffeld worden.

Vervolgens kunnen de katten elke dag even bij elkaar zijn, met als afleiding lekker eten. Zet de voerbakjes meerdere meters uit elkaar en zet ze per maaltijd iets dichter bij elkaar als het goed gaat. Wanneer ook dit zonder spanning verloopt, kunnen de katten een paar uur per dag bij elkaar wanneer u thuis bent om te zien of de kennismaking goed verloopt. Zorg ervoor dat de katten zich kunnen terugtrekken naar een eigen veilige plek. Bijvoorbeeld een andere ruimte, een doos, mandje of hangmat. U krijgt maar één kans om een eerste ontmoeting goed te laten verlopen. Als het mis gaat, is het ontstane probleem van vechtende en/of gestresste katten veel lastiger te verhelpen.

Bied je konijn of knaagdier naast dagelijks hooi een stukje fruit, een wilgentakje of geschikte groeten aan. Om verveling tegen te gaan kan je deze dingen afwisselen maar ook anders aanbieden. Rijg eens een worteltje aan een wilgentakje of stop het hooi in het toiletrolletje. Maak een voerbal met hooi en groenten, je konijn of knaagdier zal je dankbaar zijn!

Verdiep je voordat je een vogel neemt in de soort om de juiste zorg te kunnen bieden. Veel vogels leven graag in een groep, andere liever per paartje of soms alleen. Vogels hebben veel ruimte nodig en zijn vaak erg intelligent. Dit houdt in dat zij zich snel kunnen vervelen Sommige soorten worden  vaak ouder worden dan u denkt. De behoeften van vogels zijn dan ook divers qua voeding, huisvesting en verzorging.

Testlocatie honden
Risicoanalyse honden
Adoptie honden
Adoptie katten
Paarse honden
Oranje honden
Groene honden
Paarse katten
Oranje katten
Groene katten
Dieren in nood