06 1700 3200

Castratie katten

Home/Is je huisdier ziek?/Castratie katten

Castratie van je kater

De meest voorkomende reden om je kat te castreren is om het dier onvruchtbaar te maken. Daarnaast kan castratie
ook plaatsvinden vanwege ongewenst gedrag of om gezondheidsredenen.

Een kater kan op de leeftijd van 6 maanden worden gecastreerd, of eerder op advies van een dierenarts. Wij raden je aan dit te doen, want castratie voorkomt sproeigedrag en vermindert het weglopen van huis. Daarnaast is je kat natuurlijk ook onvruchtbaar en voorkomt je ongewenste nestjes.

Via twee kleine sneetjes in de balzak worden beide teelballen verwijderd. Een kat is meestal zeer snel hersteld na de castratie.

Mocht je asielkat al eerder dan 6 maanden sproeigedrag vertonen, wacht dan niet af en neem contact met het Dierenzorgcentrum  op. Is je kat geen asielkat neem dan contact op met een dierenarts. Na castratie verbruikt je kat minder energie, pas daarom de hoeveelheid voer aan.

Castratie van je poes

Bij sterilisatie van een poes heet de ingreep ook castratie.
Om ongewenste nestjes te voorkomen is het aan te raden een kat op de leeftijd van ongeveer 6 maanden te laten steriliseren.

Bij sterilisatie worden de eierstokken verwijderd via een kleine snede in de buik. Sterilisatie voorkomt niet alleen ongewenste nestjes, maar ook baarmoederontsteking en het verkleint de kans op melkkliertumoren.

Na de sterilisatie verbruikt een poes minder energie, pas de hoeveelheid voer hierop aan.

Ga naar de bovenkant