06 1700 3200

Castratie honden

Home/Is je huisdier ziek?/Castratie honden

Castratie van je hond (reu)

De meest voorkomende reden om je hond te castreren of steriliseren is om het dier onvruchtbaar te maken. Daarnaast kan castratie ook plaatsvinden door ongewenst gedrag of door gezondheidsredenen.

Afhankelijk van het type hond, wordt een reu tussen de 6 en 12 maanden geslachtsrijp. Een reu kan dan wat dominanter worden naar andere honden, vaker markeren tijdens het wandelen en meer interesse krijgen in teven. Bij de meeste reuen is dit echter goed in de hand te houden.

W raden aan om een reu niet standaard te laten castreren. Mocht je hond neiging tot dominatie krijgen of regelmatig zijn neus achterna gaan en weglopen, dan kun je castratie overwegen. Een castratie is echter geen garantie op een gedragsverandering.

Wanneer je hond last heeft van een vergrote prostaat, chronische voorhuidontsteking of testikeltumoren kan castratie uitkomst bieden.

Wanneer castratie toch gewenst of noodzakelijk is, worden via een kleine snede in de huid de testikels van de hond verwijderd. De balzak blijft in principe in stand. Een castratie gebeurt onder volledige narcose. Na castratie hebben honden over het algemeen de neiging om dikker te worden. Het is belangrijk dat je de hoeveelheid voer na castratie vermindert.

Castratie van je hond (teef)

Bij sterilisatie van een teef heet de ingreep ook castratie. De eierstokken worden verwijderd en indien nodig ook de baarmoeder. Het steriliseren van een teef, heeft naast het feit dat uw hond onvruchtbaar is verschillende bewezen gezondheidsvoordelen:

Voor teven geldt het advies om op de leeftijd van 6 maanden of 3 maanden na de start van de eerste loopsheid te steriliseren. De eerste loopsheid vindt plaats tussen 6 en 18 maanden, afhankelijk van de grootte van uw hond. Een hond wordt gemiddeld 2 keer per jaar loops, met een duur van ongeveer 3 weken. Loopsheid is meestal te herkennen aan bloedverlies vanuit de vulva en een aantrekkingskracht op reuen.

Castratie op jonge leeftijd vermindert de kans op melkkliertumoren. Hoe eerder je hond laat castreren, hoe kleiner de kans op tumoren.

Teven kunnen na sterilisatie wel feller worden naar andere honden en met name andere teven.

Ga naar de bovenkant