Is je huisdier ziek?
Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat jouw dier een behandeling nodig heeft, we geven je hier graag meer informatie over!
Eerste hulp
Blijf zelf rustig en denk aan uw eigen veiligheid,
Dieren in nood kunnen onverwacht bijten, krabben, pikken, etc
Waarschuw indien nodig de dierenambulance. 06 17003200
Aangereden dier
Als een dier is aangereden en er ernstig aan toe is bel dan de Dierenambulance. De Dierenambulance kan directe eerste hulp verlenen en/of het dier veilig vervoeren naar een dierenarts.
Vogel
Zet de vogel in een kartonnen doos op een rustige plaats totdat de dierenambulance het dier ophaalt.
Open breuk
Is de huid kapot en is het bot te zien dek dan de wond af met een schone doek. In afwachting van de Dierenambulance.
Bloeding
Leg een schone doek of kledingstuk op de wond en druk hierop totdat de bloeding stopt. In afwachting van de Dierenambulance.
Bewusteloos
Leg het dier op zijn zij met het hoofd iets lager dan de rest van het lichaam.
Wikkel dekens om het dier om het warm te houden. Giet geen water in de bek of snavel.
Oververhitting
Dier op een koele plaats leggen. Probeer het dier te koelen in de tijd dat de Dierenambulance onderweg is. Indien mogelijk pootjebaden of het dier in het water leggen. Houdt het dier rustig.
(bron Dierenlot)
Dierenziekenhuis
De dierenartsen van Dierenziekenhuis Anicura bieden al ruim 25 jaar de beste zorg aan huisdieren in Dordrecht en omgeving. Met meerdere praktijken is er altijd een dierenarts bij je in de buurt.
Dordrecht,
Papendrecht,
‘s-Gravendeel
Behandelingen
Hier vind je uitgebreide informatie over behandelingen en over aandoeningen bij honden, katten en andere dieren.
Chip je dier
Het chippen van honden is wettelijk verplicht.
Ieder jaar weer raken veel dieren zoek nadat ze ontsnapt zijn. Gelukkig worden deze dieren ook vaak weer gevonden. Om ze weer snel terug te kunnen brengen bij hun baasje is het belangrijk dat deze dieren gechipt én geregistreerd zijn. Door een juiste registratie kan er rechtstreeks contact opgenomen worden met de eigenaar, die vaak dolgelukkig is dat zijn of haar dier terecht is.
Vooral veel katten zijn nog niet gechipt. Daardoor kan maar ongeveer 14% van de gevonden katten weer met hun eigenaar herenigd worden. Ook niet alle honden zijn gechipt en geregistreerd.
En de vele konijnen die op straat worden gevonden kunnen maar in een heel enkel geval bij hun eigenaar terugbezorgd worden: maar weinig konijnenbezitters laten hun dier chippen, terwijl dat prima mogelijk is. Overigens kunnen ook fretten, schilpadden en papegaaiachtigen worden gechipt.
Registreer je dier
Het belang van een goede registratie
Soms is een dier wel gechipt, maar staat de chip niet geregistreerd bij een databank. In andere gevallen is het dier wel geregistreerd, maar zijn de gegevens verouderd. Ook dan kan de eigenaar niet worden gewaarschuwd dat zijn dier terecht is, en worden dier en baasje onnodig gescheiden.
Als de eigenaar niet meteen gevonden kan worden, moet het dier langer in het Dierenzorgcentrum blijven. Dit kan erg stressvol voor het dier zijn. Na twee weken kan het dier bovendien herplaatst worden bij een nieuw baasje. Om dat te voorkomen is een goede registratie ontzettend belangrijk! Voorkom dat je je dier op deze manier kwijtraakt. Laat je huisdier chippen en zorg voor een goede, actuele registratie en denk daarbij aan doorgeven van een verhuizing of een veranderd telefoonnummer.
Wettelijk verplicht
Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken.
Deze verplichting begint al bij de fokker en/of handelaar die een pup wil verkopen. Als koper van een pup is het daarom belangrijk om te controleren of de pup inderdaad geregistreerd is bij een databank. Vraag dus altijd om een registratiebewijs. Hiermee kunt u een belangrijke stap zetten in het tegengaan van de illegale hondenhandel. Als eigenaar bent u vervolgens verplicht om de hond na aankoop op uw eigen naam te registreren en de registratie altijd up-to-date te houden.
Lees verder over chippen:
Maak een afspraak bij:
De meest voorkomende reden om je hond te castreren of steriliseren is om het dier onvruchtbaar te maken. Daarnaast kan castratie ook plaatsvinden door ongewenst gedrag of door gezondheidsredenen.
Castratie van je hond (reu)
De meest voorkomende reden om je hond te castreren of steriliseren is om het dier onvruchtbaar te maken. Daarnaast kan castratie ook plaatsvinden door ongewenst gedrag of door gezondheidsredenen.
Afhankelijk van het type hond, wordt een reu tussen de 6 en 12 maanden geslachtsrijp. Een reu kan dan wat dominanter worden naar andere honden, vaker markeren tijdens het wandelen en meer interesse krijgen in teven. Bij de meeste reuen is dit echter goed in de hand te houden.
W raden aan om een reu niet standaard te laten castreren. Mocht je hond neiging tot dominatie krijgen of regelmatig zijn neus achterna gaan en weglopen, dan kun je castratie overwegen. Een castratie is echter geen garantie op een gedragsverandering.
Wanneer je hond last heeft van een vergrote prostaat, chronische voorhuidontsteking of testikeltumoren kan castratie uitkomst bieden.
Wanneer castratie toch gewenst of noodzakelijk is, worden via een kleine snede in de huid de testikels van de hond verwijderd. De balzak blijft in principe in stand. Een castratie gebeurt onder volledige narcose. Na castratie hebben honden over het algemeen de neiging om dikker te worden. Het is belangrijk dat je de hoeveelheid voer na castratie vermindert.
Castratie van je hond (teef)
Bij sterilisatie van een teef heet de ingreep ook castratie. De eierstokken worden verwijderd en indien nodig ook de baarmoeder. Het steriliseren van een teef, heeft naast het feit dat uw hond onvruchtbaar is verschillende bewezen gezondheidsvoordelen:
Voor teven geldt het advies om op de leeftijd van 6 maanden of 3 maanden na de start van de eerste loopsheid te steriliseren. De eerste loopsheid vindt plaats tussen 6 en 18 maanden, afhankelijk van de grootte van uw hond. Een hond wordt gemiddeld 2 keer per jaar loops, met een duur van ongeveer 3 weken. Loopsheid is meestal te herkennen aan bloedverlies vanuit de vulva en een aantrekkingskracht op reuen.
Castratie op jonge leeftijd vermindert de kans op melkkliertumoren. Hoe eerder je hond laat castreren, hoe kleiner de kans op tumoren.
Teven kunnen na sterilisatie wel feller worden naar andere honden en met name andere teven.
De meest voorkomende reden om je katte castreren of steriliseren is om het dier onvruchtbaar te maken. Daarnaast kan castratie ook plaatsvinden door ongewenst gedrag of door gezondheidsredenen.
Castratie van je kater
De meest voorkomende reden om je kat te castreren is om het dier onvruchtbaar te maken. Daarnaast kan castratie
ook plaatsvinden vanwege ongewenst gedrag of om gezondheidsredenen.
Een kater kan op de leeftijd van 6 maanden worden gecastreerd, of eerder op advies van een dierenarts. Wij raden je aan dit te doen, want castratie voorkomt sproeigedrag en vermindert het weglopen van huis. Daarnaast is je kat natuurlijk ook onvruchtbaar en voorkomt je ongewenste nestjes.
Via twee kleine sneetjes in de balzak worden beide teelballen verwijderd. Een kat is meestal zeer snel hersteld na de castratie.
Mocht je asielkat al eerder dan 6 maanden sproeigedrag vertonen, wacht dan niet af en neem contact met het Dierenzorgcentrum op. Is je kat geen asielkat neem dan contact op met een dierenarts. Na castratie verbruikt je kat minder energie, pas daarom de hoeveelheid voer aan.
Castratie van je poes
Bij sterilisatie van een poes heet de ingreep ook castratie.
Om ongewenste nestjes te voorkomen is het aan te raden een kat op de leeftijd van ongeveer 6 maanden te laten steriliseren.
Bij sterilisatie worden de eierstokken verwijderd via een kleine snede in de buik. Sterilisatie voorkomt niet alleen ongewenste nestjes, maar ook baarmoederontsteking en het verkleint de kans op melkkliertumoren.
Na de sterilisatie verbruikt een poes minder energie, pas de hoeveelheid voer hierop aan.
Het Dierenzorgcentrum beschikt over een afscheidsruimte voor overleden dieren en werkt samen met het Dierenuitvaartzorg Nederland in Rotterdam
Je huisdier maakte deel uit van je leven en je gezin. Een respectvol afscheid doet recht aan de liefde voor je huisdier en de emoties die het verlies met zich meebrengt.
Steeds vaker kiezen mensen ervoor hun geliefde huisdier na overlijden te laten cremeren. De huisdierencrematoria en -uitvaartcentra van Dierenuitvaartzorg Nederland bieden verschillende opties om een crematie te kiezen die niet alleen bij jouw en je huisdier past, maar ook bij het budget wat je in gedachten hebt.
Welke optie je ook kiest: bij Dierenuitvaartzorg Nederland worden alle overleden dieren met evenveel respect behandeld!
De dienstverlening van Dierenuitvaartzorg Nederland kenmerkt zich door de combinatie van persoonlijke aandacht en professionaliteit.
Op de website vindt je de services die zij je kunnen bieden. Ook vindt je er veel nuttige informatie die voor jou, als eigenaar van een huisdier, van belang kan zijn.
Heb je vragen; aarzel dan niet om contact op te nemen.
Vervoer
In samenwerking met Dierenuitvaartzorg Nederland en onze Dierenambulancedienst kan het Dierenzorgcentrum zorg dragen voor het vervoer van uw huisdier naar het dierencrematorium.
Wat je kunt verwachten
Het Dierenzorgcentrum werkt volgens een kwaliteitssysteem en met gekwalificeerde medewerkers. Daarnaast komt er tweemaal per week een dierenarts op bezoek.
Mooi naar huis
Het Dierentehuis biedt ook de mogelijkheid om je huisdier te laten wassen, trimmen en föhnen.
Het Dierenzorgcentrum heeft een gediplomeerd trimster in huis die jouw huisdier na de vakantie een trimbeurt kan geven. Klik hier voor meer informatie.
Bel ons voor een afspraak: 078-6137902.
Neem contact met ons op!
We beantwoorden graag al je vragen! Neem vrijblijvend contact met ons op
Het verhaal van Pip
Zonder uw hulp zou Pip het nooit hebben gered.
Pip liep gedumpt kreupel langs een dijk. Haar voorpoot (r) zat in het verband. Het zag er vies uit. De dierenambulance bracht ze naar het dierenziekenhuis. Ze had een zwaar verwaarloosde gebroken poot. Ondanks intensieve medische zorg moest Pip haar poot missen. Na revalidatie werd Pip geadopteerd en leidt nu een pijnloos en gelukkig leven. Uw steun gaf Pip een nieuwe toekomst.