Het gedrag van een dier

Bij Louterbloemen zijn we gespecialiseerd in het gedrag van dieren op diverse manieren.

Adoptieprogramma voor hond en kat

Misschien vind je bij het Dierenzorgcentrum de hond of kat van je dromen, maar je weet dan niet wat er allemaal in dat harige kopje omgaat! Zou je het leuk vinden om iets van de persoonlijkheid en de gewoonten van het dier te weten?

Het Meet Your Match ad0ptieprogramma (kat) en het adoptieprogramma Kijk Het Klikt! (hond) zijn de enige programma’s die de persoonlijkheid en interesses van een kat/hond test en zoekt naar een baas met dezelfde persoonlijkheid en interesses, zodat er daadwerkelijk sprake is van een levenslange match.

Katten en honden krijgen na testen en observatie een kleur (Paars – Oranje – Groen) die bij de persoonlijkheid, gewoonten en interesses van het dier hoort. Elke kleur wordt onderverdeeld in 3 typen. In totaal zijn er 9 typen.

De uit Amerika afkomstige adoptieprogramma’s werden als eerste geïmplementeerd en getest door het Dierenzorgcentrum Louterbloemen. In samenwerking met gedragsdeskundigen werden de programma’s vertaald, aangepast en geïntroduceerd in Nederland. Het programma heeft zich in de loop van de jaren bewezen door betere baas-dier-relaties.

Honden

Boezemvriend

Ben je op zoek naar een echt maatje? Iemand die weinig tijd vraag! Ik ben alles wat je nodig hebt. Als je zit dan zit ik bij je voeten, als we wandelen dan loop ik naast je. Ik ben je toegewijde maatje voor altijd. Je gaat je afvragen hoe je ooit zonder mij de dagen doorbracht!

Luiwammes
Ben jij iemand die van een rustig leventje houdt?
Dan ben ik het perfecte maatje voor jou, Ik ben een relaxte hond,
die van kroelen en van lange middagdutjes houdt. Graag op je
schoot naar films kijkt en het liefst korte wandelingetjes maakt van
bijvoorbeeld de bank naar de voerbak en weer terug.

Bolleboos
Ik ben 1 verpakking vol slimheid!
Harig op vier poten en dol om te leren hoe ik jou het beste kan plezieren.
Kom op leer mij alles wat ik nog moet leren:
Zit – Sta – Blijf – je huishoudboekje beheren? Ik kan alles
Hou me bezig en ik ben voor altijd de jouwe!

Muurbloempje
Ik ben een verlegen, maar lieve hond. Die op zoek is naar een geduldige eigenaar, die een rustig leventje leidt. Maar geeft me wat tijd dan zal ik uit mijn schulp kruipen. Behandel mij zachtaardig en vriendelijk en ik zal weer helemaal bij je opbloeien.

Clown
Ik ben altijd vrolijk en ga fluitend door het leven!
Ik zoek een goede vriend om samen mee te lachen en die net als
ik er van houdt om plezier te maken. Ik ben gewoon goed
gezelschap. Ik hou van aandacht, maar heb ook een missie,
namelijk jou te plezieren. Zoek niet verder!

Bezige bij
Ik ben een speelse, nieuwsgierige en betrouwbare hond!
Geef mij elke dag een flinke wandeling waarin ik iets te doen krijg.
Wanneer al mijn klusjes gedaan zijn, zit ik s avonds graag naast je
om te genieten van elkaar. Je gaat je afvragen hoe je ooit zonder
mij de dagen doorbracht!

Feestbeest
Ik ben een hond met een missie: feesten, feesten, feesten! Ik hou erg van spelen, ontdekken en mijn grenzen verleggen. Ik denk dat alles in het leven een pretje is. Ik vind alles leuk en interessant, maar speciaal met jou wil ik spelen. Alles wat jij doet wil ik ook. Als je op zoek bent naar een beetje humor en wat leven in de brouwerij, nodig mij dan uit!

Vrijbuiter
Ik ben intelligent, onafhankelijk en zelfverzekerd.
Ik hou er van mijn eigen beslissingen te nemen, maar ik wil best
naar je luisteren als je een goed punt hebt. Wij zullen partners
zijn in ons avontuur. Behandel mij als een individu en wij kunnen
gelukkig met elkaar samenleven.

Actieveling
Wil je meer beweging? Ik ben een hond die altijd actie wil!
Met mijn levensstijl hou ik je wel gemotiveerd om lekker buiten te
bewegen. Ik barst van de energie. Ik kan wel 24 uur per dag werken
en dat wel alle dagen van de week. Ik kan kilometers rennen, uren
achter een balletje aan rennen en aan het einde van de dag wil ik
nog steeds met je spelen.

Katten

Spion

Ik werk undercover om jou en je huishouden in de gaten te houden. Het kan zelfs zo zijn dat je niet eens weet dat je onder controle staat. Ik kan in lucht opgaan als iets of iemand zich met mijn onderzoek bemoeit. Als je een kat nodig hebt die altijd uit de problemen blijft en jouw geheimen kan bewaren, dan zou ik jouw zaak wel eens kunnen aannemen.

Geheime liefde

Als het op relaties aankomt, kijk ik een beetje de “kat” uit de boom.
Ik spring niet gelijk in je armen, als je begrijpt wat ik bedoel. Maar
geef me wat tijd en dan zal ik je overladen met spinnen en kopjes
en heel veel tijd op je schoot. Maar tot die tijd zou je me wellicht
niet zo vaak zien, maar ik zal heel veel aan je denken!

Kroelert

Zoek je genegenheid? Ik wel !
Als je houdt van aaien, spinnen en pootjes die lekker op je schoot
trappelen, dan denk ik dat we veel gemeen hebben. Ik ben op zoek
naar iemand die van rust houdt en lekker veel tijd samen met mij
wil doorbrengen. Ben jij dat misschien?

Directeur

Ik moet zeggen dat ik het erg druk heb! Ik moet bij het raam kijken wat er allemaal gebeurt. Dan moet ik even gaan zoeken of er nog kasten of laden openstaan. En ik kan natuurlijk niet te laat zijn voor mijn slaapjes. Ik zou je nog wel enige tijd in kunnen passen in mijn schema, zullen we afspreken bij het ontbijt en het diner.

Kameraad

Net als alle goede vrienden, ben ik gewoon goed gezelschap
Ik hou van aandacht, maar hou ook erg van op mezelf te zijn. Ik
zoek geen ruzie, maar ik ben ook geen lafaard. Dus als je op zoek
bent naar een goede vriend, die fluitend door het leven gaat……….
Zoek niet verder, dat ben ik!

Assistent

Ben jij aan het werk op je computer ?
Laat mij de toetsen maar indrukken. De krant aan het lezen? Ik ga wel op de juiste pagina zitten. TV aan het kijken? Dan ga ik wel lekker op je schoot zitten, zodat je me lekker kunt aaien. Ik help je bij alle karweitjes en help je ook te relaxen als we klaar zijn. Je kunt je afvragen hoe je het ooit zonder mij hebt kunnen doen!

Prins(es)

Ik ben een kat met gezond verstand. Ik weet wat ik waard ben. Ik vind het niet erg om mezelf te vermaken, maar wat menselijk gezelschap aan de andere kant van de bank en een lekkere aai achter mijn oor maakt toch wel mijn dag. Als je op zoek bent naar een waardevolle aanvulling op jouw leven, denk dan maar aan deze prima Prins(es).

Entertainer

Ik ben een kat met een missie: Feesten! Ik hou heel erg van spelen, ontdekken en mij grenzen verkennen! Ik vind het erg leuk om met jou te spelen, maar ik kan ook van alles een speeltje maken: potloden, propjes, pinda’s enz. Als je op zoek bent naar een beetje humor en wat leven in de brouwerij, nodig mij dan maar uit!Uitslover

Ik ben een kat die alles groot doet!
Ik wil niet alleen overal bij zijn, ik wil als eerste eindigen bij alle wedstrijdjes. Ik ben een avontuurlijke kat, maar ik maak natuurlijk wel tijd genoeg vrij om mijn liefde voor jou te tonen. Ik ben het uitbundige type, mag je wel zeggen. Dus als je een kat zoekt met zelfvertrouwen, …..dat ben ik!

Herplaatsbaarheidstest

Wanneer een hond door omstandigheden niet langer kan blijven, is er een mogelijkheid om het dier af te staan. Behoort de hond tot een hoog risico of heeft de hond een bijtincident veroorzaakt bij een mens of ander dier dan wordt deze getest op herplaatsbaarheid. Is de hond trainbaar en herplaatsbaar via de opvang of is het risco te groot.

Het risico op een bijtincident is hoog als een hond gevaarlijk gedrag vertoont in situaties die normaal geen probleem vormen. Bijvoorbeeld wanneer iemand in de buurt een onverwachte beweging maakt. Als een hond daar agressief op reageert, wordt deze hond een hoog-risicohond genoemd.

Risicoassesment

Bij Dierenzorgcentrum Louterbloemen kan in samenwerking met de HondenCampus, trainings- en expertisecentrum, een risicoassessment worden uitgevoerd. Gemeenten, politie en eigenaren kunnen een risicoassessment voor een hond aanvragen naar aanleiding van een bijtincident of naar risicovolle situaties. De test wordt afgenomen in bijzijn van de eigenaar door een gekwalificeerd testteam van Dierenzorgcentrum Louterbloemen in samenwerking met hondengedragsdeskundige en gedragskeurmeester Ine van den Ende van Sogno Hondenservices..

Het doel van de test is om een inschatting van de risico’s voor de maatschappij te maken in de huidige situatie. Hieruit volgt een aanbeveling zoals bijvoorbeeld een aanlijn- en/of muilkorfplicht of een gedragsbegeleiding.

De afgenomen test tijdens het consult wordt zorgvuldig uitgevoerd, maar blijft een momentopname. Geen garantie kan worden gegeven dat de uitslag van de test op elk moment en onder elke omstandigheid geldt. Derhalve zijn wij niet aansprakelijk voor gevolgen die onverhoopt mochten voortvloeien uit beslissingen, gedragingen of nalaten, gebaseerd op de inhoud van deze test.

Meer weten over onze testen?

Adres
Testterrein Dierenzorgcentrum Louterbloemen, Celsiusstraat 8 3316AC Dordrecht

Goedkeuring locatie
De locatie is uitstekend geschikt voor risico-analyses voor honden. De locatie is goedgekeurd voor het afnemen van TOP-testen door de Stichting Best Getest.

Doel
Ter beschikking stellen van een goedgekeurde testlocatie voor honden voor rasverenigingen, fokkers (incl puppytest), gemeentes, politie en particulieren.

Hondenschool

De Hondencampus uit Dongen verzorgt op het terrein van het Dierenzorgcentrum. Louterbloemen in Dordrecht een breed aanbod van hondencursussen, zoals gehoorzaamheids- en puppytrainingen. Ook trainingen voor honden die uitvallen naar andere honden. Honden die vanuit Louterbloemen worden herplaatst ontvangen 10% korting op de training. De HondenCampus is een training en expertisecentrum met de nadruk op preventie en train je in kleine groepjes onder leiding van een gediplomeerd instructeur/gedragstherapeut. We trainen op positieve wijze met behulp van de clicker. We bieden verschillende cursussen en workshops aan. Al onze cursussen worden ondersteund met theorie, hand-outs en instructievideo’s.

Meer info: https://www.hondencampus.nl/hondenschool/

Lesagenda: https://www.hondencampus.nl/hondenschool/cursussen/

Training van handhavers gemeenten (bijtpreventie)

Dierenzorgcentrum Louterbloemen en HondenCampus, trainings- en expertisecentrum verzorgen:

  • 2 daagse trainingen voor nieuwe deelnemers
  • 1 daagse opfristrainingen voor eerdere deelnemers

Het doel van deze training is om signalen van onverantwoord houderschap te leren herkennen en hoe te handelen in situaties m.b.t. bijtincidenten, verwaarlozing of mishandeling.

In het theoretische deel leert men (risico)gedrag van honden te herkennen, hoe om te gaan met risicovolle situaties en welke tools er zijn om een incident beter te kunnen beoordelen. Om onder risicovolle omstandigheden veilig te kunnen handelen is er ook een praktijkgedeelte waarin diverse hulpmiddelen worden behandeld, wanneer deze hulpmiddelen ingezet kunnen worden en hoe men hondengedrag kan interpreteren.

Dit alles geeft beter beeld om een bijdrage aan de veiligheid en verantwoord houderschap te leveren.

FAQ

Alle honden reageren anders op een verhuizing. Laat de hond rustig aan zijn nieuwe omgeving en nieuwe huisgenoten wennen. De hond zal opnieuw verbanden leren leggen tussen bepaalde gebeurtenissen. Hij heeft tijd nodig om voorspellende signalen te herkennen.

Laat hem nog niet direct in contact komen met teveel verschillende prikkels, maar bouw dit rustig op. Geef de hond wat lekkers in zijn nieuwe hondenmand zodat hij een prettige associatie krijgt met zijn nieuwe thuis. Het heeft tijd nodig voordat de hond zich hecht aan zijn nieuwe eigenaren, d.m.v. spelletjes en training op een positieve manier kunt u de band met uw hond versterken.

Honden zijn van nature roedeldieren. Ze hebben behoefte aan sociaal contact. Plaats de mand op een rustige plek in huis waar de hond wel overzicht heeft en betrokken wordt bij het gezin. Ook kunt u gebruik maken van een bench. Een bench dient een veilige plek voor uw hond te zijn en kan voorkomen dat uw hond dingen in huis sloopt.

Wanneer u uw nieuwe kat voor het eerst loslaat in huis, heeft de kat allereerst behoefte om tot rust te komen na deze spannende verandering in zijn woonomgeving. Geef uw nieuwe kat daarom een eigen afgesloten ruimte, bijvoorbeeld de keuken, met daarin een kattenbak en laat hem minimaal één dag met zijn vervoersmand in de buurt (deurtje open!)

Iedere kat heeft een ander karakter. De ene kat voelt zich dezelfde dag al thuis in zijn nieuwe omgeving, terwijl de andere het na enkele dagen of weken nog steeds spannend vindt. Wanneer uw kat bijvoorbeeld schrikachtig is of in een hoekje is weggedoken, is het nog te vroeg om hem meer ruimte te geven. Is hij echter ondernemend en nadert hij u vrijpostig, dan is de tijd rijp om een nieuwe ruimte toe te voegen: zijn ontdekkingstocht in het nieuwe huis wordt zo langzaam uitgebreid.

Als u contact met de kat wilt, dan is het belangrijk dat uw kat zelf naar u toekomt. Lok hem eventueel met voer of aandacht, maar dwing uw kat tot niets. Dit geldt uiteraard ook voor de andere mensen in huis.

Het is belangrijk dat de andere kat gedurende gewenning niet in de ruimte kan komen waar de nieuwe kat verblijft! Bedenk overigens dat het ook voor de reeds bij u wonende kat(ten) spannend is. Deze zit(ten) niet op een indringer in het territorium te wachten.

Als uw nieuwe kat aaien prettig vindt, kunt u de komende dagen eerst hem en vervolgens de andere aanwezige kat(ten) aaien. De katten wennen zo aan elkaars geur. Aai hiervoor vooral langs de klieren van de wangen.

Wanneer uw nieuwe kat ondernemend is, op zijn gemak rondloopt en niet schrikachtig is, kan de tussendeur op een kier gezet worden, zonder dat de katten bij elkaar kunnen. Er mag nu gesnuffeld worden.

Vervolgens kunnen de katten elke dag even bij elkaar zijn, met als afleiding lekker eten. Zet de voerbakjes meerdere meters uit elkaar en zet ze per maaltijd iets dichter bij elkaar als het goed gaat. Wanneer ook dit zonder spanning verloopt, kunnen de katten een paar uur per dag bij elkaar wanneer u thuis bent om te zien of de kennismaking goed verloopt. Zorg ervoor dat de katten zich kunnen terugtrekken naar een eigen veilige plek. Bijvoorbeeld een andere ruimte, een doos, mandje of hangmat. U krijgt maar één kans om een eerste ontmoeting goed te laten verlopen. Als het mis gaat, is het ontstane probleem van vechtende en/of gestresste katten veel lastiger te verhelpen.

Bied je konijn of knaagdier naast dagelijks hooi een stukje fruit, een wilgentakje of geschikte groeten aan. Om verveling tegen te gaan kan je deze dingen afwisselen maar ook anders aanbieden. Rijg eens een worteltje aan een wilgentakje of stop het hooi in het toiletrolletje. Maak een voerbal met hooi en groenten, je konijn of knaagdier zal je dankbaar zijn!

Verdiep je voordat je een vogel neemt in de soort om de juiste zorg te kunnen bieden. Veel vogels leven graag in een groep, andere liever per paartje of soms alleen. Vogels hebben veel ruimte nodig en zijn vaak erg intelligent. Dit houdt in dat zij zich snel kunnen vervelen Sommige soorten worden  vaak ouder worden dan u denkt. De behoeften van vogels zijn dan ook divers qua voeding, huisvesting en verzorging.