Het gedrag van een dier
Bij Louterbloemen zijn we gespecialiseerd in het gedrag van dieren op diverse manieren.
Adoptieprogramma voor hond en kat
Misschien vind je bij het Dierenzorgcentrum de hond of kat van je dromen, maar je weet dan niet wat er allemaal in dat harige kopje omgaat! Zou je het leuk vinden om iets van de persoonlijkheid en de gewoonten van het dier te weten?
Het Meet Your Match ad0ptieprogramma (kat) en het adoptieprogramma Kijk Het Klikt! (hond) zijn de enige programma’s die de persoonlijkheid en interesses van een kat/hond test en zoekt naar een baas met dezelfde persoonlijkheid en interesses, zodat er daadwerkelijk sprake is van een levenslange match.
Katten en honden krijgen na testen en observatie een kleur (Paars – Oranje – Groen) die bij de persoonlijkheid, gewoonten en interesses van het dier hoort. Elke kleur wordt onderverdeeld in 3 typen. In totaal zijn er 9 typen.
De uit Amerika afkomstige adoptieprogramma’s werden als eerste geïmplementeerd en getest door het Dierenzorgcentrum Louterbloemen. In samenwerking met gedragsdeskundigen werden de programma’s vertaald, aangepast en geïntroduceerd in Nederland. Het programma heeft zich in de loop van de jaren bewezen door betere baas-dier-relaties.
Honden
Katten
Herplaatsbaarheidstest
Wanneer een hond door omstandigheden niet langer kan blijven, is er een mogelijkheid om het dier af te staan. Behoort de hond tot een hoog risico of heeft de hond een bijtincident veroorzaakt bij een mens of ander dier dan wordt deze getest op herplaatsbaarheid. Is de hond trainbaar en herplaatsbaar via de opvang of is het risco te groot.
Het risico op een bijtincident is hoog als een hond gevaarlijk gedrag vertoont in situaties die normaal geen probleem vormen. Bijvoorbeeld wanneer iemand in de buurt een onverwachte beweging maakt. Als een hond daar agressief op reageert, wordt deze hond een hoog-risicohond genoemd.
Risicoassesment
Bij Dierenzorgcentrum Louterbloemen kan in samenwerking met de HondenCampus, trainings- en expertisecentrum, een risicoassessment worden uitgevoerd. Gemeenten, politie en eigenaren kunnen een risicoassessment voor een hond aanvragen naar aanleiding van een bijtincident of naar risicovolle situaties. De test wordt afgenomen in bijzijn van de eigenaar door een gekwalificeerd testteam van Dierenzorgcentrum Louterbloemen in samenwerking met hondengedragsdeskundige en gedragskeurmeester Ine van den Ende van Sogno Hondenservices..
Het doel van de test is om een inschatting van de risico’s voor de maatschappij te maken in de huidige situatie. Hieruit volgt een aanbeveling zoals bijvoorbeeld een aanlijn- en/of muilkorfplicht of een gedragsbegeleiding.
De afgenomen test tijdens het consult wordt zorgvuldig uitgevoerd, maar blijft een momentopname. Geen garantie kan worden gegeven dat de uitslag van de test op elk moment en onder elke omstandigheid geldt. Derhalve zijn wij niet aansprakelijk voor gevolgen die onverhoopt mochten voortvloeien uit beslissingen, gedragingen of nalaten, gebaseerd op de inhoud van deze test.
Meer weten over onze testen?
Hondenschool
De Hondencampus uit Dongen verzorgt op het terrein van het Dierenzorgcentrum. Louterbloemen in Dordrecht een breed aanbod van hondencursussen, zoals gehoorzaamheids- en puppytrainingen. Ook trainingen voor honden die uitvallen naar andere honden. Honden die vanuit Louterbloemen worden herplaatst ontvangen 10% korting op de training. De HondenCampus is een training en expertisecentrum met de nadruk op preventie en train je in kleine groepjes onder leiding van een gediplomeerd instructeur/gedragstherapeut. We trainen op positieve wijze met behulp van de clicker. We bieden verschillende cursussen en workshops aan. Al onze cursussen worden ondersteund met theorie, hand-outs en instructievideo’s.
Meer info: https://www.hondencampus.nl/hondenschool/
Lesagenda: https://www.hondencampus.nl/hondenschool/cursussen/
Training van handhavers gemeenten (bijtpreventie)
Dierenzorgcentrum Louterbloemen en HondenCampus, trainings- en expertisecentrum verzorgen:
- 2 daagse trainingen voor nieuwe deelnemers
- 1 daagse opfristrainingen voor eerdere deelnemers
Het doel van deze training is om signalen van onverantwoord houderschap te leren herkennen en hoe te handelen in situaties m.b.t. bijtincidenten, verwaarlozing of mishandeling.
In het theoretische deel leert men (risico)gedrag van honden te herkennen, hoe om te gaan met risicovolle situaties en welke tools er zijn om een incident beter te kunnen beoordelen. Om onder risicovolle omstandigheden veilig te kunnen handelen is er ook een praktijkgedeelte waarin diverse hulpmiddelen worden behandeld, wanneer deze hulpmiddelen ingezet kunnen worden en hoe men hondengedrag kan interpreteren.
Dit alles geeft beter beeld om een bijdrage aan de veiligheid en verantwoord houderschap te leveren.