06 1700 3200

NOODKLOK DIERENHULPVERLENING

Home/Nieuws/NOODKLOK DIERENHULPVERLENING

๐๐„๐‘๐’๐๐„๐‘๐ˆ๐‚๐‡๐“ – ๐ณ๐จ๐ซ๐  ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐๐ž ๐๐ข๐ž๐ซ๐ž๐ง. ๐‰๐ฎ๐ข๐ฌ๐ญ ๐ง๐ฎ!

Dierenhulpverlening is vooralsnog door de overheid niet benoemd tot vitaal beroep, waar de zorg voor dieren wel door gaat. Dierenartsen voor gezelschapsdieren, medewerkers bij dierenopvangcentra en dierenambulancemedewerkers kunnen geen aanspraak maken op kinderopvang. Dat is geen goede situatie, want dierenzorg kan niet stil vallen.

Als Nederland eventueel in een complete lockdown gaat, ontstaan er echt grote problemen. Dierenambulances mogen dan ook niet meer uitrijden, waardoor gewonde en overleden dieren niet meer van straat gehaald kunnen worden. Met alle gevolgen van dien voor de zieke en gewonde dieren รฉn extra veiligheids- en gezondheidsrisicoโ€™s voor de mens.

De eerste dierenambulanceorganisatie heeft al moeten besluiten niet meer te rijden. Daniรซlla van Gennep: โ€œDoordat een aantal vrijwilligers ziek thuis is en een aantal niet weg kan vanwege de kinderen, heeft deze organisatie moeten besluiten de activiteiten op te schorten en geen dierenambulanceritten meer te rijden. Dit is natuurlijk een ongewenste situatie. Dieren die hulp nodig hebben, moeten onveranderd op deze hulp kunnen rekenen.โ€

Er is ook goed nieuws te melden. Omdat mensen meer thuis zijn, lijken er ook meer mensen bereid te zijn om juist nu een dier uit het asiel op te nemen en een nieuwe toekomst te geven. De meeste asielen zijn echter niet meer vrij toegankelijk, en alleen op afspraak te bereiken.

Marc van Dijk: โ€Fijn dat mensen juist nu denken aan het opnemen van een asieldier. Financieel hebben echter ook opvangcentra het momenteel steeds moeilijker, door minder personeel en doordat pensioninkomsten teruglopen. De vaste lasten lopen door. In geval van een lockdown moeten dierverzorgers en dierenartsen in staat worden gesteld de dieren te verzorgen.โ€

Voor particulieren is de situatie verwarrend. De WHO heeft al eerder aangegeven dat er nog nergens bewezen is dat je Covid-19 kunt krijgen van je huisdier. Het heeft dus geen zin je huisdier te mijden. Wel geldt ook voor de omgang met dieren dat de gebruikelijke hygiรซneregels in acht moeten worden genomen. Mensen met een hond kunnen nog steeds gerust buiten wandelen. Ook hiervoor geldt, houd de gebruikelijke richtlijnen in acht.

Ga naar de bovenkant