06 1700 3200

Chippen

Chip je dier

Het chippen van honden is wettelijk verplicht.

Ieder jaar weer raken veel dieren zoek nadat ze ontsnapt zijn. Gelukkig worden deze dieren ook vaak weer gevonden. Om ze weer snel terug te kunnen brengen bij hun baasje is het belangrijk dat deze dieren gechipt én geregistreerd zijn. Door een juiste registratie kan er rechtstreeks contact opgenomen worden met de eigenaar, die vaak dolgelukkig is dat zijn of haar dier terecht is.

Vooral veel katten zijn nog niet gechipt. Daardoor kan maar ongeveer 14% van de gevonden katten weer met hun eigenaar herenigd worden. Ook niet alle honden zijn gechipt en geregistreerd.

En de vele konijnen die op straat worden gevonden kunnen maar in een heel enkel geval bij hun eigenaar terugbezorgd worden: maar weinig konijnenbezitters laten hun dier chippen, terwijl dat prima mogelijk is. Overigens kunnen ook fretten, schilpadden en papegaaiachtigen worden gechipt.

Registreer je dier

Het belang van een goede registratie
Soms is een dier wel gechipt, maar staat de chip niet geregistreerd bij een databank. In andere gevallen is het dier wel geregistreerd, maar zijn de gegevens verouderd. Ook dan kan de eigenaar niet worden gewaarschuwd dat zijn dier terecht is, en worden dier en baasje onnodig gescheiden.

Als de eigenaar niet meteen gevonden kan worden, moet het dier langer in het Dierenzorgcentrum blijven. Dit kan erg stressvol voor het dier zijn. Na twee weken kan het dier bovendien herplaatst worden bij een nieuw baasje. Om dat te voorkomen is een goede registratie ontzettend belangrijk! Voorkom dat je je dier op deze manier kwijtraakt. Laat je huisdier chippen en zorg voor een goede, actuele registratie en denk daarbij aan doorgeven van een verhuizing of een veranderd telefoonnummer.

Wettelijk verplicht

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken.

Deze verplichting begint al bij de fokker en/of handelaar die een pup wil verkopen. Als koper van een pup is het daarom belangrijk om te controleren of de pup inderdaad geregistreerd is bij een databank. Vraag dus altijd om een registratiebewijs. Hiermee kunt u een belangrijke stap zetten in het tegengaan van de illegale hondenhandel. Als eigenaar bent u vervolgens verplicht om de hond na aankoop op uw eigen naam te registreren en de registratie altijd up-to-date te houden.

Lees verder over chippen: 

Chippen

Maak een afspraak bij: 

Anicura
Ga naar de bovenkant