REDDERS IN NOOD

Geplaatst 06 juni 2017
a.jpg

Redders in nood Bianca en Matt crossen samen Dordt door als dierenambulancemedewerkers
Stel: je vind een piepklein vogeltje in het gras. Het beestje zit doodstil en als je naar boven kijkt, zie je het nest. Moeder en vader zitten een paar bomen verderop. Wat doe je? A: je pakt het vogeltje op en brengt het naar binnen. Zo kunnen er geen katten bij. B: je belt de dierenambulance of C: je laat het met rust. Denk er maar even over na. Ondertussen leggen we uit waarom deze Dordtenaar van de Week zo eigenaardig begint: er bestaan namelijk veel misverstanden over dieren. We praten met Bianca Marteijn en Matt Bemer, verliefd op elkaar en op hun vak: dierenambulancemedewerker.

Een langgerekt ‘maaauuuw’ klinkt en twee honden lijken een gesprek te hebben ook al staan hun hokken minstens twintig meter uit elkaar. We zijn bij Dierentehuis Louterbloemen. Matt en Bianca zitten in hun ambulance-outfit en waar wij nog bij iedere ‘mauw’ of ‘woef’ opkijken waar het vandaan komt, lijken zij het niet eens te horen. “Als je er iedere dag tussenzit, dan hoor je dat niet meer”, zegt Bianca lachend.

Veel te veel misverstanden

De twee zitten inmiddels drie jaar samen op de dierenambulance en hebben ontzettend veel verhalen. Wat opvalt is hoeveel misverstanden er bestaan over dieren. Even wat brood aan de eendjes voeren? “Geen goed idee”, vertelt Matt. “Dat brood blijft in het gehemelte plakken en als er steeds meer brood bijkomt, kunnen ze niet meer ademen en stikken ze.” Ze laten foto’s zien van eenden waarbij de hele bek vol zit met nat brood. Matt: “Ze hoeven ook helemaal niet gevoerd te worden. Hoogstens in de winter als er een flink pak sneeuw ligt. En dan geen brood, maar graan.

”Kijk hij wordt helemaal rustig’, maar eigenlijk ligt-ie te stikken’

Geen middenrif

Nog een paar weetjes: een vogel vasthouden en hem dan op zijn rug in je hand leggen is ook het stomste dat je kunt doen. “Een vogel heeft geen middenrif”, vertelt Bianca. “Dus eigenlijk drukken alle organen op de longen waardoor het beestje stikt.” Matt: “Mensen zeggen altijd: ‘Kijk dit vindt hij fijn, hij wordt er rustig van.” “Maar in werkelijkheid ligt hij gewoon te stikken”, maakt Bianca de zin af
 

‘Die schildpadden sterven een verschrikkelijke dood’

Van misverstanden komen we al snel aan bij het onderwerp huisdieren. Volgens de twee weten veel mensen niet waar ze aan beginnen als ze een huisdier kopen.”Schilpadden bijvoorbeeld, die kopen ze als ze zo zijn.” Met duim en wijsvinger laat Matt zien hoe klein de dieren gekocht worden. “Maar uiteindelijk worden ze zo.” Om de grootte nu te laten zien heeft hij twee handen nodig. “Ze vreten heel veel en al dat eten lijkt er net zo hard weer uit te komen en dan vinden mensen ze vies of stinken. Het gevolg is dat ze ze in een sloot gooien. Maar wat ze niet weten is dat zo’n beest alleen in water eet dat rond de 22 graden is. En dat gebeurt hier maar een week per jaar in Nederland.” Bianca haakt in: “Dus ze sterven een verschrikkelijke dood die vier jaar duurt.”

Maar de schuld bij de mensen neerleggen, kan niet vinden de twee. Matt: “Zolang de overheid dieren zien als een ding, kun je dat niet van ze verwachten. Een dier is volgens de wetgeving gewoon hetzelfde als deze telefoon.” Hij legt met een klap zijn telefoon op tafel. “Tja… en dan houdt het op hè”, zegt Bianca.

Antwoord op de vraag

Weet je inmiddels al antwoord op de vraag uit de eerste alinea? Misschien denk je: de dierenambulance bellen natuurlijk want daar gaat dit artikel over. Maar dan vergeet je dat het ook gaat over onwetendheid en misverstanden. We houden je niet langer in spanning. Het goede antwoord is is C: je laat het met rust. Het vogeltje zit zo stil zodat katten het niet zien en de ouders voeren het op de grond totdat het beestje kan vliegen. Oppakken zou dat proces alleen maar verstoren en de ambulance komt niet.

Uit:  IndeBuurt - Dordrecht, Karlijn Goorts